Site Loader
Mensen aan het knutselen

Binnen de wereld van 3D-printen heeft PLA filament zich gevestigd als een buitengewoon populair materiaal. Dit thermoplastische polymeer heeft de harten van zowel beginners als ervaren makers veroverd vanwege zijn veelzijdigheid, gebruiksgemak en duurzaamheid. In dit artikel gaan we dieper in op PLA filament, bespreken we de eigenschappen ervan en onthullen we waarom het vaak wordt beschouwd als de duurzame held van de 3D-printwereld.

Wat is PLA Filament?

PLA, ofwel Polylactic Acid, is een biologisch afbreekbaar en biocompatibel thermoplastisch polymeer. Het wordt vervaardigd uit hernieuwbare bronnen zoals maïszetmeel of suikerriet, waardoor het een van de meest milieuvriendelijke filamenten is die beschikbaar zijn voor 3D-printen. PLA is niet alleen duurzaam, maar ook buitengewoon gemakkelijk te printen, waardoor het zowel voor beginners als gevorderde makers een favoriete keuze is.

De Voordelen van PLA Filament

 • Milieuvriendelijkheid: PLA is biologisch afbreekbaar en wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. Hierdoor veroorzaakt het aanzienlijk minder milieubelasting dan niet-biologisch afbreekbare materialen zoals ABS.
 • Gebruiksgemak: PLA is een van de meest probleemloze filamenten om mee te printen. Het vereist geen verwarmd printbed en vertoont minimaal kromtrekken tijdens het printproces, waardoor het ideaal is voor beginners.
 • Minimale geur en rookproductie: PLA geeft nauwelijks geur af en produceert geen schadelijke dampen tijdens het printen, wat het bijzonder geschikt maakt voor binnengebruik.
 • Schitterende kleurenopties: PLA filament is beschikbaar in een uitgebreid spectrum van heldere en levendige kleuren, waardoor het perfect is voor het vervaardigen van visueel aantrekkelijke prints.
 • Biocompatibiliteit: Vanwege zijn biocompatibiliteit wordt PLA vaak gebruikt in de medische sector voor het printen van protheses en medische modellen.
 • Stevigheid en duurzaamheid: Hoewel PLA bekend staat om zijn milieuvriendelijke eigenschappen, biedt het toch voldoende stevigheid en duurzaamheid voor een breed scala aan toepassingen.

Toepassingen van PLA Filament

PLA filament heeft talloze toepassingen, waaronder:

 • Snelle prototyping: PLA wordt vaak gebruikt voor het snel prototypen van concepten en ontwerpen.
 • Educatieve doeleinden: Veel scholen en onderwijsinstellingen maken gebruik van PLA in 3D-printers vanwege de veiligheid en het gebruiksgemak.
 • Kunst en ambachten: Creatieve makers gebruiken PLA voor kunstprojecten, beeldhouwwerken en decoratieve items vanwege de kleurrijkheid en het gebruiksgemak.
 • Functionele onderdelen: Hoewel PLA mogelijk niet zo sterk is als sommige andere materialen, kan het toch worden gebruikt voor functionele onderdelen zoals houders, bevestigingen en behuizingen.
 • Medische toepassingen: Vanwege de biocompatibiliteit wordt PLA in de medische sector gebruikt voor het printen van protheses, implantaten en op maat gemaakte medische apparaten.

Tips voor Succesvol 3D-printen met PLA Filament

Hier zijn enkele nuttige tips om het meeste uit je PLA filament te halen:

 • Zorg ervoor dat je 3D-printer goed is gekalibreerd om consistentie in je prints te waarborgen.
 • Overweeg het gebruik van een verwarmd printbed of printbed-adhesie om de hechting te verbeteren, vooral bij grotere prints.
 • Experimenteer met printtemperaturen om de beste resultaten te bereiken voor jouw specifieke PLA-filament.
 • Bewaar je PLA filament op een koele en droge plaats om vochtopname te voorkomen.
 • Wees voorzichtig bij het verwijderen van prints van het printbed om zowel schade aan het object als je 3D-printer te voorkomen.

Conclusie

PLA filament is uitgegroeid tot een duurzame held binnen de wereld van 3D-printen. Het biedt een uitgebalanceerde mix van gebruiksgemak, milieuvriendelijkheid en veelzijdigheid. Of je nu een beginner bent die pas begint met 3D-printen of een doorgewinterde maker, PLA filament is een uitstekende keuze voor diverse toepassingen. Het draagt bij aan de groei van de 3D-printindustrie en opent een wereld vol mogelijkheden voor creativiteit en productiviteit.