Site Loader
Septic Tanks

Septic tanks spelen een integrale rol bij de behandeling van afvalwater in landelijke gebieden die geen toegang hebben tot openbare rioleringsnetwerken en bieden een effectieve en praktische oplossing voor de behandeling van huishoudelijk afvalwater op locaties zonder andere opties. Laten we eens kijken naar hun rol en voordelen.

Wat doet een septic tank?

Septic tanks zijn ondergrondse tanks die ontworpen zijn om afvalwater van woningen op te vangen en te behandelen wanneer het binnenkomt. Het afvalwater van woningen stroomt rechtstreeks in een septic tank waar het wordt opgevangen voordat het wordt gescheiden in drie lagen, waarbij de zwaardere vaste stoffen naar de bodem zakken en slib vormen, terwijl de lichtere stoffen drijven en drijvend slib vormen – waardoor het behandelde water van binnenuit verder gaat naar de volgende behandeling stadia.

De rol van een septic tank

Septische putten spelen een integrale rol bij het behandelen van afvalwater voordat het zijn eindbestemming bereikt en filteren op effectieve wijze onzuiverheden uit het water voordat het de bodem bereikt. Slib dat zich op de bodem verzamelt, wordt door bacteriën in de wanden afgebroken tot vloeibaar materiaal dat gemakkelijker door de bodem kan worden opgenomen dan vaste afvalproducten.

Alle voordelen op een rij

Septic tanks in landelijke gebieden bieden een aantal duidelijke voordelen; een daarvan is dat ze zelfvoorzienend zijn op het gebied van afvalwaterbehandeling en geen aansluiting nodig hebben op openbare rioleringsnetwerken, waardoor het een kosteneffectieve oplossing is voor afgelegen locaties. Bovendien is het onderhoud van septic tanks in deze situaties minimaal, mits ze regelmatig geleegd/geïnspecteerd worden om verstoppingen en eventuele problemen te voorkomen.

Septic tanks hebben ook een positieve invloed op het milieu. Het afvalwater dat door deze systemen wordt gezuiverd, wordt op natuurlijke wijze gezuiverd voordat het in de bodem terechtkomt, waardoor verontreiniging van grondwaterbronnen in landelijke gemeenschappen, die zowel voor menselijke consumptie als voor de duurzaamheid van het ecosysteem dienen, wordt voorkomen.

Het onderhoud van een septic tank

Septic tanks moeten regelmatig worden onderhouden en geleegd door professionele dienstverleners om operationeel te blijven, anders lopen ze het risico op verstopping, overstroming en gezondheidsrisico’s. Een slecht onderhouden tank kan leiden tot verstopping en overstroming. Een slecht onderhouden tank kan leiden tot verstoppingen, overstromingen en gezondheidsrisico’s voor de bewoners.