Site Loader

Hout is een van de sterkste materialen voor een vloer. Wel kan het zijn dat je een aantal vragen hebt. Hoe leg je een houten vloer, is het duurzaam en waar koop ik scherpgeprijsd een houten vloer? Al deze vragen kun je vrij eenvoudig beantwoorden door je te verdiepen in de eigenschappen van een houten vloer. In dit artikel komen ze uitgebreid aan de orde. Ben je al nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Vochtgehalte
Hout is zogeheten hygroscopisch materiaal. Dit houdt in dat het beïnvloed wordt door vocht uit de omgeving onder andere door die van de kamer en de lucht. Sterker nog: het trekt vocht uit de omgeving aan. Stijgt de luchtvochtigheid, dan zet de hoeveelheid water in het hout uit. Maar bij een daling van de luchtvochtigheid zal het hout juist gaan krimpen. Goed drogen van het hout vóór installatie beperkt deze schommelingen aanzienlijk wanneer je op winterdagen de verwarming aanzet, en andersom. Door rekening te houden met het vochtgehalte vergroot je de levensduur van de houten vloer.

Hoe plaats je een houten vloer?
Voor het plaatsen van houten vloeren heb je onder andere een hamer en spijkerpistolen nodig. De hardheid van het hout bepaalt hoe je de spijkers en schroeven moet gebruiken om planken te bevestigen. Hou niet alleen rekening met de hardheid van het hout, maar ook het materiaal. Bedenk voordat je een houten vloer aanschaft welke type hout je wil, welke kleuren en wat jouw budget is. Voor een houten vloer van hoge kwaliteit ben je meer geld kwijt. Aan de andere kant is zo’n vloer veel duurzamer en gaat het vaak jarenlang mee.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijke factor bij het aanschaffen van een houten vloer. Zoals gezegd gaat een vloer van hoge kwaliteit lang mee. Bovendien heeft het minder onderhoud nodig en ontstaan er niet zo snel problemen, zoals beschadigingen. En dat niet alleen, want een houten vloer van topkwaliteit draagt bij aan de eventuele verkoopwaarde van jouw woning. Wanneer je van plan bent om jouw woning te verkopen, voegen mooie houten vloer zeker charme toe aan het huis.

De aantrekkingskracht van hout
Hout heeft een bepaalde aantrekkingskracht. Door het te gebruiken zal de hele vloer er beter uitzien. De schoonheid van houten vloeren ligt in hun eenvoud, ze vallen niet ontzettend op en passen perfect binnen een eenvoudige inrichting.  Wil je een houten vloer laten plaatsen? Zorg er voor dat je een goed bedrijf inhuurt die naar jouw wensen luistert voordat het alle werkzaamheden uitvoert die voor de taken nodig zijn. Neem altijd je tijd bij het kiezen van het juiste materiaal voor de klus.

Waarom goed onderhoud belangrijk is
Hout vereist onderhoud om het op topniveau te houden. Zo moet je het regelmatig schoonhouden. De aanloopkosten van een houten vloer zijn vrij hoog, maar op de lange termijn is deze aanschaf zeer de moeite waard. Het is mooi, duurzaam én voegt waarde toe aan jouw woning!